شما هم فکر میکنید بیتکوین همیشه بیعیب و نقص بوده؟ خب، اصلاً اینطور نیست! چند سال پیش، بیتکوین با یه مشکل خیلی جدی روبرو شد که میتونست همه چیز رو نابود کنه!
چی شد؟
15 آگوست 2010، یه تراکنش عجیب توی بلاکچین بیتکوین ثبت شد که باعث شد 184 میلیارد بیتکوین به طور غیرقانونی به دنیا وارد بشه! در اون زمان، این یعنی بیش از 200 میلیارد دلار استرالیایی!
چطور؟
این مشکل به خاطر یه اشتباه ساده به اسم “سرریز عددی” بود که باعث شد تراکنشها درست ثبت نشند. اما خوشبختانه، توسعهدهندگان اصلی بیتکوین سریع دست به کار شدن و با اصلاح کد و ریست کردن بلاکچین، اوضاع رو درست کردن.
بعدش چی شد؟
بعد از این اتفاق، تیم بیتکوین کلی تدابیر امنیتی گذاشت که دیگه همچین مشکلی پیش نیاد:
- بازبینی دقیق کد
- تستهای خودکار
- بهبود پروسههای امنیتی
یادگیری: این داستان نشون میده که حتی پروژههای بزرگ هم ممکنه با مشکلات جدی مواجه بشن، ولی با دقت و همکاری میشه این مشکلات رو حل کرد.
شما چی فکر میکنید؟ به امنیت بلاکچینها چقدر توجه میکنید؟
خلاصه اینکه آره، همیشه باگها پیدا میشن و هنوز باگهایی هست که باید پیدا بشه. نرمافزاری که نگهداری میشه هیچوقت ثابت نمیمونه. همیشه تغییراتی توی کد هست، چه تغییرات کوچیکی که فقط برای اینه که بتونه روی سختافزار جدید اجرا بشه، یا حتی تغییرات جدید برای اضافه کردن ویژگیهای جدید. هر نسخه جدیدی که منتشر میشه، باگها رو اصلاح میکنه، اما احتمالاً باگهای جدیدی هم به وجود میاره. این همون جوریه که توسعه نرمافزار کار میکنه.
برای بیتکوین کور بهطور خاص، یه پروژهای هست که چندین توسعهدهنده فعال روش کار میکنن و ویژگیهای مختلفی رو پیادهسازی میکنن. تقریبا همه این ویژگیها هیچ ارتباطی با اجماع ندارن، اما باگها هنوز میتونن تاثیرات زیادی بذارن. مثلا تغییرات توی منطق P2P و شبکهسازی میتونه تاثیراتی روی مقاومت در برابر حملات DoS و احتمال حملات eclipse بذاره، یا مشکلات دیگه. البته تغییراتی هم هستن که با اجماع مرتبطن، نه برای تغییر قوانین اجماع، بلکه برای کارهایی مثل بازسازی کد که ویژگیهای دیگه ممکن بشن یا بهبود عملکرد. این تغییرات هم میتونن باگهایی ایجاد کنن.